utorak, 4. siječnja 2011.

ŠTO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI 2.dio


Što svaka žena treba znati o svojem tijelu (2. dio)
Ovulacija, oplodnja, trudnoća, izvanmaternična trudnoća, praćenje ovulacije samo su neke od tema o kojima mnoge žene znaju premalo
Prošli tjedan pisali smo o menstruacijskom ciklusu i svemu što je vezano za njega i što bi svaka žena trebala znati. Na žalost, brojne žene danas usprkos dostupnosti svih informacija, još uvijek se ne mogu pohvaliti da poznaju svoje tijelo i reproduktivni sustav.  

Bilo da želite ponoviti gradivo ili ga naučiti po prvi puta, pripremili smo za vas upravo ono što bi svaka žena trebala znati o sebi i svom tijelu. No, neka vas ne zabrinjava vaše neznanje. Neće biti ni jedne osobe koja pročita ovaj tekst, a koja će znati svaki napisani podatak (osim liječnika...) .
U ovom broju pisat ćemo oplodnji, te prirodnim metodama praćenja menstruacijskog ciklusa. 

Oplodnja

Kako bi došlo do oplodnje, potrebno je imati spolni odnos za vrijeme ovulacije ili nešto malo prije. 
Naime, spermiji izlučeni ejakulatom putuju kroz rodnicu, maternicu i jajovod, te dolaze do zrele, tek ovulirane jajne stanice. Naime, do oplodnje može doći između 24 do 48 sati nakon ovulacije, a nakon toga jajna stanica propada. Bez obzira što je ona još uvijek u jajovodu, do oplodnje više ne može doći. Jednim ejakulatom izbacuje se između 300 i 500 milijuna spermija, dok ih samo nekoliko desetaka tisuća dolazi do jajne stanice, a samo jedan spermij može oploditi jajnu stanicu - onaj koji prvu prodre u nju. Upravo to spajanje spermija i jajne stanice nazivamo oplodnja. Oplođena jajna stanica koja ima 46 kromosoma (23 iz spermija i 23 iz jajne stanice). Tih 46 kromosoma upravo nose sve podatke koji su potrebni kako bi nastala nova osoba – određuju spol, kompletan izgled, inteligenciju, sklonosti, nasljedne bolesti, sve...

Spol djeteta ovisi o spermiju, muškoj spolnoj stanici koja nosi X ili Y kromosom. Ako jajnu stanicu oplodi X kromosom nastat će djevojčica, a ako ju oplodi Y kromosom, nastat će dječak. 

Trudnoća


Kada dođe do oplodnje, jajna stanica je još uvijek u jajovodu i ona nastavlja putovanje kroz jajovod prema maternici, gdje će stići za tri do četiri dana. Već u toj fazi jajna stanica je započela s dijeljenjem, te će u maternicu stići kao skupina stanica (64 zasebne stanice) što se naziva morula.

Ukoliko jajna stanica zbog određenih upalnih procesa, slijepljenja jajovoda ili njegove neprohodnosti ne može doći do maternice može se dogoditi da se ugnijezdi u jajovodu, te tamo počne dalje razvijati. Tada dolazi do izvanmaternične trudnoće, koja na žalost nema dobar ishod. Oplođena jajna stanica ne može preživjeti, te ju je potrebno izvaditi, a ukoliko se ne otkrije na vrijeme može biti vrlo opasna za ženu. Naime, jajovod je cjevčica puna krvnih žila koja može vrlo lako prsnuti i izazvati jako unutarnje krvarenje, opasno i po život. Ukoliko dođe do krvarenja, potrebna je hitna operacija. 

Kada morula normalno dođe do maternice, slijedeća tri dana pliva u maternici, a nakon šest ili sedam dana se ugnijezdi u sluznicu maternice koja je pod utjecajem hormona progesterona zadebljana i dobro prokrvljena, te spremna za primanje oplođene jajne stanice.
Žuto tijelo nastavlja lučiti hormone za održavanje trudnoće prvih 14 tjedana. Postepeno tu ulogu preuzima posteljica koja hrani zametak i omogućuje rast ploda. 

Praćenje ovulacije

Prošli tjedan pisali smo o mjerenju bazalne temperature, kao načinu praćenja ovulacije, no to nije jedina metoda koja može poslužiti i kao zaštita od trudnoće, ali i za planiranje trudnoće. 

Druga metoda je praćenje cervikalne sluzi ili takozvana Billingsova metoda. Naime, nekoliko dana prije ovulacije stvara se više sluzi, obilnija je i postaje bistrija. Za vrijeme ovulacije sliči bjelanjku jajeta i vrlo je elastična. Nakon nekoliko dana sluz postaje sve gušća i slabija. Na početku i kraju ciklusa sluzi gotovo niti nema. 
Prvi plodni dani traju cijelo vrijeme dok je sluz obilna, dakle po prilici pet dana prije i tri dana nakon ovulacije.

Treća metoda praćenja ovulacije i plodnih dana je kalendarska ili ritmična metoda (Knaus-Oginova metoda). 
Plodni dani i ovulacija određuju se prema duljini ciklusa

Računa se da plodni period traje od 18. do 11. dana prije slijedeće menstruacije (pet dana prije ovulacije i tri dana poslije ovulacije, koja nastupa u većini slučajeva 14 dana prije slijedeće menstruacije). Ako su ciklusi nejednaki, period plodnih dana se mijenja, ali ovulacija nastupa gotovo uvijek 14 dana prije menstruacije. Prema tome, teško je odrediti unaprijed kada će doći do ovulacije. Jedino na temelju godišnjeg praćenja menstruacijskog ciklusa moguće je ustanoviti najkraći i najdulji ciklus.
(vam)

Nema komentara:

Objavi komentar