utorak, 4. siječnja 2011.

ŠTO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI 1.dio


Što svaka žena treba znati o svojem tijelu (1. dio)

Što svaka žena treba znati o svojem tijelu (1. dio)
Znate li zaista što se događa za vrijeme menstruacijskog ciklusa u vašem tijelu?
Menstruacijski ciklus, toliko jednostavan, a toliko kompliciran, toliko poznat, a opet toliko nepoznat. U današnje vrijeme kada su sve informacije o spolnom životu dostupne u svim mogućim medijima, a riječ seks iskače „iz paštete“, na žalost mnoge žene koje su sjedile na ušima na vrijeme sata biologije u osnovnoj i srednjoj školi ili se nikada nisu zanimale i pokušale saznati kako funkcionira ženki reproduktivni sustav, ne znaju neke osnovne činjenice. 
Bilo da želite ponoviti gradivo ili ga naučiti po prvi puta, pripremili smo za vas upravo ono što bi svaka žena trebala znati o sebi i svojem tijelu. No, neka vas ne zabrinjava vaše neznanje. 
Neće biti ni jedne osobe (osim liječnika...) koja će znati svaki napisani podatak.

Hormoni


Ono što svaka žena treba znati je da u menstruacijskom ciklusu sudjeluju tri hormonalne žlijezde (endokrine žlijezde). Radi se o hipotalamusu, koji se ujedno naziva i spolnim centrom, koji luči takozvani oslobađajući hormon i potiče hipofizu na lučenje hormona gonadotropina, a koji pak utječu na jajnike i njihovu funkciju. 
U hormone gonadotropine spadaju FSH ili folikostimulirajući hormoni, a kao što i sama riječ govori radi se o hormonu koji stimulira nastajanje folikula u jajnicima, te LH ili hormon luteinizacije, koji omogućuje ovulaciju i pretvaranje Graafova folikula u žuto tijelo. 

U folikulima jajnika stvaraju se ženski spolni hormoni estrogeni koji potiču rast ženskih spolnih organa i ženskih spolnih osobina. Hormon progesteron koji se stvara u žutom tijelu priprema sluznicu maternice za prihvat oplođene jajne stanice. Potrebno je spomenuti da se estrogeni izlučuju u prvom dijelu ciklusa, a progesteroni u drugom dijelu ciklusa. 

Ovulacija


Kao što smo istaknuli, zrelog jajašca ne bi bilo da nema hormona koji potiču njegov razvoj. Od folikula koji se nalaze u jajnicima, dozrije samo jedan mjesečno (rijetko se dogode višestruke ovulacije). Naime, pod utjecajem hormona folikul sazrijeva, te nastaje Graafov folikul, koji kada dođe na površinu jajnika prsne i oslobađa zrelu jajnu stanicu. Upravo se taj proces naziva OVULACIJA. Zrelu jajnu stanicu hvataju resice jajovoda koje se nalaze u blizini jajnika, te ju uvlače u jajovod. Iz prsnutog folikula iz koje je izbačena jajna stanica, stvara se žuto tijelo koje pak proizvodi progesteron, te priprema sluznicu maternice za oplođenu jajnu stanicu.

Vrlo je važno da sluznica maternice bude debela i dobro opskrbljena krvlju, te spremna za razvoj novog života. Žuto tijelo propada 14 dana nakon ovulacije (ukoliko ne dođe do oplodnje), te zbog toga prestaje proizvodnja progesterona, što pak uzrokuje ljuštenje sluznice i njeno propadanje, odnosnoMENSTRUACIJU

Menstruacija


Menstruacijski ciklus približno traje 28 dana, računajući od prvog dana menstruacije, do zadnjeg dana prije početka slijedeće menstruacije. Ciklus može biti kraći i duži, između 21 i 42 dana. Bez obzira koliko trajao ciklus, ovulacija se događa 14 dana prije početka slijedeće menstruacije. Iznimke su vrlo rijetke. 
Menstruacijski ciklus se upravo zbog toga može podijeliti na dva dijela - folikularnu fazu, odnosno period prije ovulacije i luteinsku fazu, period nakon ovulacije, koji je većini žena mnogo zanimljiviji, upravo zbog toga jer je to period kada mogu zatrudnjeti. 

Lutealna faza i mjerenje bazalne temperature


Mjerenjem bazalne temperature možemo saznati kada se u nama odvija ovulacija, te se prema tome mogu planirati plodni i neplodni dani, a što pak može poslužiti kao mjera zaštite od trudnoće ili pak mjera kako bi se lakše začelo. 
Naime, u prvoj folikularnoj fazi, tjelesna temperatura nam je niža i kreće se oko 36,4oC, dok se u drugoj, lutealnoj fazi temperatura diže na oko 36,6oC i spušta se tek nakon što počne menstruacija. Ukoliko se i nakon 16 dana od ovulacije temperatura ne spušta, postoji mogućnost trudnoće. 

Potrebno je zapamtiti da se ovulacija dogodila jedan ili dva dana prije nego što se temperatura povisila, pa se ona utvrđuje naknadno, nakon skoka temperature. 

Bazalna temperatura se počinje mjeriti prvi dan nakon prestanka menstruacije. Mjeri se ujutro, odmah nakon buđenja, odnosno prije ustajanja iz kreveta i to rektalno, vaginalno ili pod jezikom. Važno je da ju uvijek mjerite na jednak način. Mjerite ju toplomjerom pet minuta i nakon toga ju unesite na papir. Mjerite tako svaki dan za vrijeme trajanja menstruacijskog ciklusa (pauza za vrijeme menstruacije). Nakon nekoliko mjeseci praćenja imat ćete kompletan uvid u vaš menstruacijski ciklus i kako funkcionira.

(vam)izvor ilustracije: womenshealth365.com

Nema komentara:

Objavi komentar