utorak, 4. siječnja 2011.

ŠTO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI 3.dio


opasan po zdravlje žene ako se ne liječi
Što svaka žena treba znati o svojem tijelu, pitanje je s kojim smo se bavili proteklih tjedana. Na žalost brojne žene bez obzira na dob i dostupnost informacija vrlo malo znaju o svom reproduktivnom sustavu i kako on funkcionira. Zbog toga smo se u protekla dva tjedna bavili menstruacijskim ciklusom, ovulacijom, menstruacijom, oplodnjom i trudnoćom, dok ćemo se danas ponovno vratiti na područje menstruacije, odnosno, poremećaje u menstruaciji s kojima imaju probleme mnoge žene. 

Vjerujemo da će svaka od žena u tekstu pronaći podatak koji do sada nije znala. Ukoliko ste propustili ovdje možete pročitati prvi drugi nastavak. 

Poremećaji 


Poremećaji menstruacijskog ciklusa odnose se na odstupanja u trajanju ciklusa i obilnosti krvarenja

Produženi menstruacijski ciklus
 – najčešći je kod mlađih žena, a to znači da menstruacijski ciklus traje između 32 i 40 dana. Javlja se u određenom razdoblju života mlađih žena kod kojih se ciklus još nije do kraja ustabilio, te se zbog toga ne treba pretjerano zabrinjavati. 
Kao i za sve funkcije u organizmu, vrlo je važna zdrava prehrana, dovoljno sna i naravno normalna tjelesna težina. Pretilost pothranjenost mogu uzrokovati poremećaje u menstruacijskom ciklusu. Ukoliko se menstruacijski ciklusi neprestano produljuju, potrebno se javiti liječniku ili ginekologu kako bi se utvrdio uzrok produljenja ciklusa, te odredila eventualna hormonalna terapija. 

Skraćeni menstruacijski ciklus 
– znači da menstruacijski ciklus traje manje od 23 dana, odnosno da do ovulacije dolazi nakon sedam do osam dana nakon od početka ciklusa. Ako menstruacijski ciklus traje manje od 21 dan, tada se smatra da nije niti došlo do ovulacije, a to se naziva anovulatorna menstruacija. Takve menstruacije su najčešće obilnije i traju dulje. Zbog većeg gubitka krvi može doći do anemije, pa je potrebno potražiti pomoć liječnika ili ginekologa, kako bi se hormonskom terapijom ponovno uspostavio normalan ciklus i ovulacija.

Preobilna menstruacija


Vrlo je teško odrediti što je preobilna menstruacija, no ukoliko žena mora prečesto mijenjati higijenske uloške (ili tampone) i ako krvari u ugrušcima, ti znakove se nikako ne smiju zanemarivati. Obilna krvarenja mogu izazvati anemiju, a njihov uzrok može se kriti u nekim ozbiljnijim problemima i potrebno je obaviti pregled kod ginekologa. 
Preobilnu menstruaciju mogu uzrokovati tumori ili polipi u maternici, a laboratorijskim pretragama utvrđuje se postoje li kakvi poremećaji u zgrušavanju krvi. 
Menstruacije mogu postati toliko obilne da mogu biti opasne za ženu, a taj poremećaj naziva se juvenilna metroragija. Prilikom tog poremećaja, nije došlo do ovulacije, menstruacija kasni do tjedan dana, a obilno krvarenje traje dva do četiri dana, pa i duže, s naglaskom na obilno. 
Zbog takvih krvarenja, potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć. Liječnik treba zaustaviti krvarenje, te utvrditi postoji poremećaj žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, te na temelju toga propisati hormonalnu terapiju. 
Uzrok takvih krvarenja su najčešće fizička i psihička opterećenja, koja mogu utjecati na rad hormonskih žlijezda koje reguliraju menstruacijski ciklus hipotalamus – hipofiza – jajnici. 

Oskudna menstruacija 


Oskudna menstruacija možda nije toliko opasna koliko obilna menstruacija, no potrebno je imati na umu da nešto nije u redu. Traje najčešće dan ili dva i radi se o vrlo slabom krvarenju ili čak samo o tamnom iscjetku. 
Najčešći uzrok vrlo slabih krvarenja je upala sluznice maternice, što je potrebno liječiti. 

Bolna menstruacija


Vjerojatno nema niti jedne žene koja barem jednom u životu za vrijeme menstruacijskog ciklusa nije osjetila određenu slabiju ili jaču bol, neobično probadanje ili neobičan osjećaj neugode na području maternice i jajnika, grčeve  i pritisak. 
No, većima žena s tim bolovima i neugodom može živjeti bez većih problema, te ih ne ometaju o obavljaju svakodnevnih obaveza i normalnom životu. 

Na žalost, određeni dio žena za vrijeme menstruacije pati od jakih bolova, što im zadaje brojne probleme. Loša vijest je da se točan uzrok tih bolova ne zna, ali je potrebno isključiti nepravilnosti u građi spolnih organa i hormonske uzroke. 
Zanimljivo je isto tako spomenuti da se kod mladih žena grčevi i bolovi u donjem djelu trbuha povezuju s pojačanim lučenjem tvari prostaglandina u sluznici maternice, koji uzrokuje grčenje maternice i pri tome jake bolove. Bolovi u donjem djelu trbuha, mogu se čak prenositi na leđa i uzrokovati proljev, povraćanje, zatvor i glavobolju. Mnoge žene ih uspoređuju s bolovima za vrijeme poroda. 

Bolovi su najjači za vrijeme prvog dana menstruacije, a mogu potrajati i nekoliko dana. 
Ono što same žene koje pate od jakih bolova mogu učiniti kako bi ublažile bolne menstruacije je zdravo se hraniti (mnogo mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica, voća, povrća i mesa), dovoljno spavati i baviti se redovitom tjelovježbom. Nekim ženama za vrijeme grčeva pomažu topli oblozi u predjelu trbuha. 
Liječiti se može uzimanjem antagonista prostaglandina, hormonskom terapijom, a kako bi olakšali tegobe mogu se uzimati analgetici protiv grčeva i bolova. 

Ovulacijska bol, kao što joj i samo ime govori, događa se za vrijeme ovulacije, a manifestira se kao jaka probadajuća bol u donjem dijelu trbuha, s lijeve ili desne strane, gdje se nalaze jajnici. Može trajati nekoliko sati, a pri tome se može javiti i slabije krvarenje. Za to ne treba nikakva terapija, no ukoliko je bol jaka i krvarenje je obilnije i ne prestaje, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Tada se može dobiti hormonalna terapija. 

Izostanak menstruacije


Ukoliko nakon uspostavljanja menstruacijskog ciklusa, menstruacija izostane tri mjeseca i dulje, to nazivamo sekundarna amenoreja (mora se isključiti mogućnost trudnoće). Ukoliko nije došlo do začeća, a menstruacije nema tada se vjerojatno radi o poremećaju u ravnoteži hormona. Najčešći uzrok hormonalnog poremećaja su emotivni faktori, zatim može se javiti kod žena koje su prestale uzimati kontracepcijske pilule, pa se redoviti ciklus još nije uspostavio. Također, abnormalnosti u hipotalamusu i hipofizi koji reguliraju ovulaciju, također mogu izazvati sekundarnu amenoreju. Primarna amenoreja posljedica je kasnijeg početka puberteta, pa prema tome i menstruacijskog ciklusa, no ukoliko djevojka do 16. godine nije dobila menstruaciju, potrebno je posjetiti ginekologa, kako bi se utvrdio uzrok. No, zbog kasnog početka menstruacijskog ciklusa ne treba se zabrinjavati, jer se vrlo rijetko radi o abnormalnosti spolnog i hormonalnog sustava. 
(vam)

1 komentar:

  1. Super informativan članak, također možete pročitati dobar članak o menstruaciji na linku. - menstruacija

    OdgovoriIzbriši