nedjelja, 9. siječnja 2011.

zanimljivosti iz svijeta

Zaspao u komunizmu, probudio se u 21. veku

Nakon udarca u glavu budite se u bolnici. Prikljuceni ste na aparate kakve nikada niste videli. Polako okrecete glavu i u hodniku ugledate mladu osobu obucenu u odecu od vama nepoznatih materijala, a na uhu drži cudnu spravu sa svetlecim delovima i tipkama.
Na trenutak se zapitate da li je rec samo o suludoj halucinaciji kada se pored vas stvori starija žena. Dok vas grli, jedva prepoznajete svoju suprugu, koja vas obaveštava da ste spavali 19 godina... Upravo to je doživeo poljski železnicar Jan Grzebski, koji je nakon nesrece 1988. godine, kada ga je udario vagon jureceg voza, pao u komu. Od udarca je dobio i tumor na mozgu pa su mu lekari predvidali skoru smrt.
....Iako je ostao potpuno nepokretan i izgubio culo govora, Janova žena je verovala u oporavak, pa je ostala uz njega punih 19 godina. Dežurala je pored kreveta voljenog supruga okrecuci ga svaki sat kako bi sprecila razvoj dekubitusa zbog konstantnog ležanja. Gospodin Grzebski, sada vec 65-godišnjak, probudio se pre nekoliko dana i polako se privikava na život u digitalnom dobu.
...."Poljska koje se secam, bila je u dubokoj krizi. Police u prodavnicama bile su prazne i stalno su vladale nestašice. Za benzin se stajalo u kilometarskim redovima, a meso smo mogli samo da sanjamo. Danas gledam ljude sa mobilnim telefonima u rukama kako prolaze pored prodavnica prepunih razlicitih divota, a svejedno su loše raspoloženi. Zaista im se cudim, kad vidim sve to bogatstvo, ja sam presrecan!" – rekao je Grzebski, još prikovan za kolica, okupljenim novinarima.
Porodica skromnog železnicara ima tešku ulogu da objasni svom "uskrslom" rodaku da komunizma više nema, a Poljska je ušla u Evropsku uniju i NATO. Da ne spominjemo instrukcije kako koristiti daljinski upravljac, klima-uredaj i ostale kucne aparate, koji se gospodinu Grzebskom cine poput rekvizita iz naucno-fantasticnih filmova.
 
1

Pecurka iznenadila naucnike
Ogromna pečurka prečnika oko jednog metra pronadjena je u tropskim šumama Republike Kongo na veliko iznenadjenje stručnjaka koji ne umeju da objasne ovaj fenomen. “Ovo je prvi put da vidimo jednu takvu pečurku tako da nam je teško da je klasifikujemo”, objasnio je Pjer Botaba, šef nacionalnog veterinarskog i zoološkog centra Konga. Pečurka je visoka 45 centimetara i ima tri kape, koje su poredjane jedna iznad druge na širokoj stabljiki. Donja kapa je najveca, sa prečnikom od jednog metra, druga ima 60, a treca 24 centimetara u prečniku. Ova gljiva veoma čudnog izgleda pronadjena je u selu Mvula, udaljenom oko 60 kilometara od Brazavila.
 
2

Bracni par prezivio pad sa devetog sprata  
Tajlandski bracni par prezivio je pad sa devetog sprata svog stana u Bangkoku. Ocevici su ispricali da su vidjeli muskarca i zenu kako se, po svemu sudeci, svadjaju na balkonu, a potom padaju sa njega, prolijecu kroz drvece i zavrsavaju na krovu automobila. Muskarac star 41 godinu, hospitalizovan je zbog visestrukih preloma, a njegova supruga, stara 25 godina, koja je aterirala na njega, zadobila je samo povrsinske povrede.
 
3

Otkriveno pleme u Amazoniji

Brazilske vlasti otkrile su na podrucju Amazonije pleme koje je do sada bilo nepoznato, jer njegovi pripadnici nisu održavali veze sa ostatkom sveta. Prema podacima Savezne kancelarije za Indijance, pleme Metiktire ima samo oko 80 clanova, a podrucje na kojem živi veoma je nepristupacno, jer se nalazi u gustoj džungli daleko od bilo kakvih kopnenih i vodenih puteva.
Oni su nekada bili deo veceg plemena Kajapo, ali za sada se ne zna kada se odvojilo. Pleme Metiktire ni sada ne bi bilo pronadeno da se iz sada nepoznatih razloga njegova dva clana nisu pojavila u jednom selu na podrucju Kajapea. "Ne znamo zašto su baš sad odlucili da stupe u kontakt sa spoljnim svetom", rekao je Mario Moura, predstavnik savezne kancelarije za Indijance.
 
4

Macka koja ima krila 

Macka koja ima krila

Macak bakice Feng iz Kine ima dva krila opsega od 10 centimetara. Krila ovog neobicnog macka su slicna pticjim, izvještavaju kineske novine Huashang.
"Prvo su se pojavile dvije kvržice iz kojih su jako brzo narasla krila. Nakon mjesec dana krila su bila formirana", izjavila je baka Feng.
Feng, iz grada Xianyang, u provinciji Shaanxi, kaže da njen macak s krilima izgleda poput "macjeg andela".
Baka Feng misli da su mu krila pocela rasti nakon što su ga macke seksualno uznemiravale. "Mjesec dana prije nego što su krila pocela rasti, macke iz okolice su ga uznemiravale", izjavila je Feng.
Kakogod, eksperti kažu da je ova macka fenomen i da je rast najvjerovatnije krila povezan sa genetskom mutacijom. Takoder su izjavili da krila ovom macku ne bi trebala biti smetnja.
(Izvor,ArtInfo)

Nema komentara:

Objavi komentar