nedjelja, 9. siječnja 2011.

možete li se pohvaliti da ste ovo vidjeli u živo?





Antarktička Suha dolina, sa svojim šljunčanim tlima, je, kažu, jedno od Marsu najsličnijih mjesta na Zemlji. Taj fascinantan krajolik, koji se nalazi unutar Victoria Landa zapadno od McMurdo Sounda, ne dobija skoro nijednu pahulju snijega, a osim nekoliko strmih stijena je jedini kontinentalni dio Antarktike bez leda. Teren ne izgleda kao nešto ovozemaljsko; dolinski pokrivač tu i tamo se sastoji od vječno zamrznutog jezera s nekoliko metara debelim ledom. Pod ledom, u izuzetno slanoj vodi, žive misteriozni jednostavni organizmi, koji su predmet istraživanja.

Socotra Island (Indijski ocean)




Ovaj otok jednostavno poništava bilo koji pojam o onome što se smatra "normalnim" za krajolik na Zemlji, skloni ste pomisliti da ste bili prebačeni do drugog planeta - ili otputovali u drugo doba Zemljine povijesti. Socotra Otok, koji je dio je grupe od četiri otoka, je geografski izoliran od kopna Afrike i to već 6 ili 7 milijuna godina. Poput Galapagos otoka, otok vrvi sa 700 iznimno rijetkih vrsta flore i faune, puna 1 / 3 od kojih su endemske.

Klima je surova, topla i suha, a opet - najviše nevjerojatnih biljaka živi baš tamo. Smješten u Indijskom oceanu 250 km od Somalije i 340 km od Jemena, široke pješčane plaže uspinju se prema vapnenačkim platoima punim spilja (oko 7 km dužine) i planinama do 1525 metara visine. Stabla i biljke ovog otoka očuvale su se kroz duge geološke izolacije, neke vrste su 20 milijuna godina stare.

Pinto Rio(španjolska)


Ogromni rudnici vanjskog kopa u Rio Tintu su kreirali nadrealan, gotovo mjesečev krajolik. Njihov rast je konzumirao ne samo brda i doline, nego čak i cijela naselja, čije stanovništvo je moralo biti preseljeno u posebno izgrađena naselja u okolici. Ime je dobio po rijeci koja protječe kroz regiju - sama nazvana po crvenkastim pramenovima vode koji boje njezinu vodu - Rio Tinto je postao krajolik u krajoliku. Riječna crvena voda je jako kisela (pH 1.7-2.5) i bogata teškim metalima.

Kliluk, pjegavo jezero(Canada)



Pod vrućim ljetnim suncem, voda ovog jezera, koje se nalazi u Britanskoj Kolumbiji i Washingtonu, isparava i kristalizira minerale, koji formiraju mnogo bijelo obrubljenih krugova: plitkih bazena koje reflektiraju sadržaj minerala u vodi u nijanse plave i zelene boje. Sadrži jednu od najviših svjetskih koncentracije minerala: magnezij sulfat (Epsom soli), kalcij i natrij sulfati, plus osam drugih minerala i tragova od četiri i više, uključujući i srebro i titan.

Indijanci su se namakali u vodi i liječili bolesti u ljekovitom blatu i vodi. Jedna priča navodi primirje u borbi da se dopusti obama zaraćenim plemenima da njihovi ranjenici budu tretirani u vodama jezera "Kliluk".

Salar de Uyuni (Bolivia)





Bolivijski Salar de Uyuni je možda jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Prekrasan prostor s impresivnom slanom pustinjom (najvećom svjetskom), aktivnim vulkanima, visokim cacti otocima i gejzirima, ona postoji kao izvanzemaljska opsjena, nešto potpuno van ovog svijeta.

Vale da Lua (Brazil)




Vale da Lua (Moon Valley) je vodom erodirana formacija stijena s prirodnim bazenima, smještena u rijeci u brazilskim cerrado šumama. Smještena u Chapadi, 38 km od Alto Paraíso de Goias, ta je stijenska formacija jedna od najstarijih na planeti, građena od kvarca s dijelovima od kristala.

Blood Pond Hot Spring (Japan)



Blood Ponds Hot Spring je jedno od "paklova" (jigoku) kod Beppua, Japan, devet spektakularnih prirodnih vrućih izvora koji su više za gledanje nego kupanje. Blood Ponds Hot sastoji se od bazena tople, crvene vode, takve boje zbog željeza u vodi. To je, navodno, najviše fotogenično od devet paklova.

The Stone Forest (Kina)




Shilin (kineski za kamenu šumu) je impresivan primjer krških topografije. Njegove stijene izrađene su od vapnenca, a vode koje se slijevaju po površini stijena erodiraju ih u različite forme. Poznato je od Ming dinastije kao "prvo svjetsko čudo".

The Richat Structure (Mauritania)



Ovaj spektakularan krajolik u Mauritaniji u jugozapadnom je dijelu pustinje Sahara i zove se Richat Struktura, toliko je ogromna sa promjerom od 30 milja da je vidljiva i iz svemira. Geolozi su prvotno mislili da je proizvod udara meterita, a sada vjeruju da je proizvod uzdignuća i erozije. Uzrok njegove kružne forme još uvijek je zagonetan.

Eisriesenwelt Ledene spilje (Austria)



Ledene spilja su vrlo različite od normalnih spilja. Odaju čudan osjećaj o sebi, kao da nisu s ovog planeta, i dopuštaju da netko tek privremeno zagazi u njihov svijet kao speleologiji kada istražuju njihove dubine.

Postoje mnoge ledene spilje u cijelom svijetu, ali Eisriesenwelt Ledene spilje u Austriji su jedne od najvećih poznatih čovjeku. Nalaze se unutar Tennengebirge planina nedaleko od Salzburga i protežu na značajnih 40 km. Samo jedan dio labirinta je otvoren za turiste, ali je i to dovoljno da se dobije osjećaj što preostala mreža krije: zapanjujuću palaču rukotvorina Majke Prirode.

Nema komentara:

Objavi komentar