nedjelja, 9. siječnja 2011.

10 NAJLJEPŠIH VRTOVA NA SVIJETU

Alhambra, Španjolska
Alhambra je tvrđava u središtu Granade, smještena na jednome od gradskih brežuljaka. Većinu tvrđave su izgradili Arapi. Uz Alhambru nalazi se vrtni kompleks Generalife, jedne od znamenitosti tvrđave, zbog kojih je i postala najveća kulturna atrakcija grada i jedna od najvećih u Španjolskoj. Sami vrtovi su prepuni egzotičnog bilja, a zrak je ispunjen mirisima raznovrsnog cvijeća. Po cijeloj površini vrtova nalazi se voda: fontane, jezerca, potočići s kaskadama. Sama palača je zapravo mješavina srednjevjekovne gradnje koja se isprepliće s maurskim stilom, koji obiluje ukrasima klesanim u kamenu, finim poput čipke. 



La Bagatelle, Francuska
Romantičarski vrt engleskog tipa može se razgledati u srcu Pariza. Riječ je o vrtu la Bagatelle, prostranom parku, koji je nastao 1770. godine kao rezultat oklade između Marije Antoanete i grofa d'Artoisa. Za gradnju vrta bio je zadužen škotski vrtlar Thomas Blaikie, koji je projektirao prekrasni vrt u engleskom stilu. Samo središte vrta je i njegov najlijepši dio, a u njemu se načazi ružičnjak u kojem se nalazi čak 8000 raznih vrsta ruža. Sam ružičnjak nastao je 1905. godine pod vodstvom Jean-Claude Nicolas Forestiera. 



Bodnant, Wales
Među najljepše bisere Walesa pripada i vrt Bodnant, koji posjetitelja obuzima svojom slikovitom lokacijom. Posjetiteljima ovag prekrasnog zdanja zasigurno će u pamčenju ostati terasasti vrtovi koje zasjenjuje veličanstvena stabala. Najveća znamenitost ovoga vrta je zasigurno raznolikost biljnog svijeta, kojega su projektanti donijeli iz cijeloga svijeta. Vrt je sagrađen između 1904. i 1914. Godine prema zamislima baruna Aberconwaya. Danas je vrt dio zaštićenog područja i jedno je od najznamenitijih hortikulturalnih površina u svijetu. 



Couranes, Francuska
Ovaj vrt zapravo predstavlja savršeni primjer francuskog vrta. Vrt je sagrađen u 17. stoljeću, a sagradio ga je Jean Le Notre, otac mnogo poznatijeg Andrea Le Notra. U najjednostavnijim crtama, riječ je o geometrijskim travnatim ili vodenim površinama razdijeljenim stazicama. Takav geometrijski vrt ostavlja dojam dvodimenzionalne slike i najljepši je ukoliko ga se gleda s povišenog položaja. "Francuski vrt" kasnije postaje zajednički naziv za sve vrtove geometrijskog dizajna, bez obzira na to u kojem stoljeću nastaju. 



Dvorac Crathes, Škotska
Dvorac Crathes potječe iz 16.stoljeća, a okružuju ga prekrasni vrtovi. Dvorac i pripadajući mu vrtovi su sada u vlasništvu Nacionalne zaklade Škotske i otvoreni su za javnost. Površina dvorca i vrtova prostiru se na fantastičnih 530 hektara polja, šuma, ali i gotovo 4 hektra prekrasnih vrtova. Vrtovi su koncipirani u sedam tematskih cjelina, a svaka cjelina nosi ime jedne boje koja prevladava u tom dijelu vrta. Iako sagrađeni u 16. Stoljeću, vrtovi odišu modernošću, i na posjetitelje često ostavljaju dojam da su djelo nekoga majstora iz 20. Stoljeća. 



The Garden of Cosmic Speculation, Škotska
Arhitekt i kritičar Charles Jencks u Škotskoj je sagradio jedinstven vrt, prilagođujući prirodan okoliš osnovama moderne fizike (osobito kvantne mehanike). Njemu je dao neobičan naziv – "The Garden of Cosmic Speculation". U vrt se ulazi kroz "Zeroromm", nadrealno uređen travnjak kojim vodi staza koja se postupno uzdiže do kuće na brijegu. U drugim dijelovima vrta mogu se prepoznati kutci koji simboliziraju galaksije, solarni sustav, vjerno raspoređene planete, a na kraju su vrata sa zrcalom. Čudesni oblici ovoga vrta, ali i manje i veće zemljane skulpture s kojima je nastanjen, čine ga jedinstvenim u svijetu. 



Levens Hall, Engleska
Interesantna je povijest ovoga vrta. Vrt je star oko dvjestotinjak godina, iako se još lome koplja oko stvarnog nastanka ovoga remek djela. U to vrijeme takav tip uređenja vrtova u Cumbriji je bio uobičajen. Promjenom stila, posječena je ili promijenjena većina ovakvih vrtova u okolici, a vlasnik Levens Halla je zbog tadašnjih financijskih poteškoća ostavio vrt u njegovom originalnom stanju. Inače, vrt je dizajnirao monsieur Guillaume Beaumont, učenik čuvenog Le Nôtrea koji je odgovoran za dizan vrta Hampton Courta. 



Hidcote, Engleska
Priča o ovom vrtu je veoma neobična. Nakon doseljenja u Gloucestershire Costwolds, Lawrence Johnston i njegova majka na starom imanju počeli su uređivati vrt, koji je bio veoma moderan u to vrijeme. Lawernce je ubrzo razvio veliku ljubav prema uređenju vrtova i osim ovoga vrta uredio je još jedan u Mentonu na francukoj rivijeri. Vrt Hidcote pozicioniran je oko malenog bazenčića u kojemu se reflektiraju prekrasna grabova stabla a poznat je i po svoja dva paviljona iz kojih se veličanstveno uzdižu cedrovi. 



la Isola Bella, Italija
Godine 1670. grof Vitaliano Borromeo unajmio je arhitekte i kipare i uskoro je do tada nenaseljeni, stjenoviti otok Bella pretvoren u vrt sa nizom terasa koje su oblikovane tako da imitiraju palube nekog fantastičnog broda. Drugi pak smatraju da je na oblikovanje vrta u obliku stepenastih terasa utjecala nepoznata slika visećih vrtova Babilona. Današnji izgled vrtovima je u 19.stoljeću dao grof Vitaliano IX Borromeo koji je postao botanist i donio na otok mnoge egzotične biljke. Jedna od njih je i drvo kamfora koje sa svojih 200 i nešto godina danas izaziva divljenje i poštovanje kao i 52 kipa i obeliska diljem parka. 



Giverny, Francuska
Godine 1883. Oscar-Claude Monet je preselio u Giverny na sjeverozapadu Francuske. Oko svoje kuće uredio je prekrasan vrt i izgradio ribnjak u koji je posadio lopoče. Sljedećih 25 godina taj vrt bio je njegova omiljena slikarska tema i ribnjak s lopočima uvijek je iznova slikao. Bio je očaran bojama tih cvjetova, svjetlosnim efektima na njegovu lišću i odrazima u vodi ribnjaka. Mnoge slike lopoča bile su goleme pa je Monet izgradio specijalan atelje u kojemu je radio. 

Nema komentara:

Objavi komentar