nedjelja, 9. siječnja 2011.

U IRANU PAO AVION SA 103 OSOBE


U Iranu pao avion sa 103 osobe, najmanje 70 mrtvih
Foto: Google Maps
AVION u kojem je bilo 95 putnika i osam članova posade srušio se u Iranu, nedaleko od grada Orumiyeha na sjeverozapadu države, priopćili su iranski dužnosnici. Nesreća se dogodila oko 19:45 sati po lokalnom vremenu. Prvi izvještaji lokalnih medija govorili su da je u avionu ukupno 156 osoba, ali to je ubrzo ispravljeno.
Mediji u Iranu javljaju da se radi o Boeingu 727 koji je poletio iz Teherana. Avion je pao kraj jezera Orumiyeh, kazao je Gholam-Reza Masoumi, šef iranskog Centra za krizne situacije. Avion se nakon pada razbio na nekoliko komada, ali nije eksplodirao, kaže Mahmoud Mozafar, šef iranskog Crvenog polumjeseca.
Novinska agencija Mehr javila je su sve osobe koje su bile u avionu pronađene. Novinska agencija Irna javlja da je pronađeno najmanje 70 mrtvih osoba. "Najmanje 70 osoba je mrtvo, a 32 ih je ranjeno u padu aviona", rekao je Heidar Heidari iz Crvenog polumjeseca za Irnu, ali dodao i kako se očekuje da će broj mrtvih još rasti.
Kako javlja AP, srušio se zrakoplov nacionalne kompanije IranAir. Agencija Fars isprva je javila, pozivajući se na izjavu visokog vladinog dužnosnika, da je pad aviona preživjelo oko 50 osoba. Ta se brojka pokazala netočnom. Uzrok nesreće vjerojatno je loše vrijeme i magla koji su zabilježeni u tom području.
Nevrijeme otežava i operaciju spašavanja. Mjesto nesreće pogođeno je snježnom mećavom. Na lokaciji na kojoj je avion pao zabilježeni su snježni nanosi visoki oko 70 centimetara, prenio je Masoumi. Zbog loših vremenskih uvjeta ranije su otkazana dva leta iz Teherana prema Orumiyehu, a i avion koji se srušio kasnio je s polijetanjem više od sat vremena.
Zrakoplovne nesreće u Iranu relativno su česte zbog zastarjele zračne flote i lošeg održavanja. Zadnja velika nesreća dogodila se u srpnju 2009. godine, kad je u padu aviona poginulo 168 osoba. Još gora je bila nesreća iz veljače 2003. godine kad je u padu aviona Ilyushin 76 ruske izrade poginulo 302 osobe.

Nema komentara:

Objavi komentar