nedjelja, 9. siječnja 2011.

KADA ŽENA ŽIVI SVOJE NAJBOLJE GODINE


Znate li kako se ono kaže o tome koje su najbolje ženine godine: onih dest između dvadesetosme i tridesete!
Moja prijateljica kaže da nikada neće znati koje su to godine najbolje u životu žene, kad žene najbolje izgledaju, jer ona najbolje izgleda sada, a mladost joj je bila uništena. Od sedamnaeste godine pa sljedećih petnaest imala je strahovite, ničim ukrotive, eruptivne prišteve po licu i leđima. Imala je masnu kosu i bila je predebela. Danas se to promijenilo, svaki dan bazen, svaki dan joga, iza nje abrazije lica koje su skinule ožiljke, u kupaonici Sisley kremice, uskoro će imati čak pedeset, a izgleda zaista sjajno.
Izgleda sjajno jer je izvana očuvana, a iznutra prirodna, iskrena i u svemu nekako baš kako treba; spontana, a zrela. Izgleda nešto mlađe, možda čak punih deset godina, ali to nije tako bitno, jer izgleda onako kako izgledaju žene kad u tim, srednjim, godinama, nose svoje najbolje godine. Moja druga prijateljica jedna je sarajevska književnica i prevoditeljica koja je svoje najbolje godine proživjela tijekom opsade svoga grada. Tada je imala dvadesetak godina. “Nikad više neću moći živjeti tako strašan, snažan i predivan život”, zapisala je.
To je neobična izjava, ali mnogi znaju da je točna. Posve sigurno, B. je mislila na to da se, kad je smrt blizu, sve proživljava deset puta intenzivnije, sve sjaji posebnim sjajem. Ljudska dobrota, prijateljstvo, susreti, sve dobiva poseban smisao i puni radošću. Strasti su snažnije, manje se laže, više se veseli. Svatko tko je dobar čini ti se i lijepim i posebnim, a i ti si takav za druge ljude. No, dobro, ne treba željeti takve okolnosti da bi se proživjele najbolje godine.
Ona moja prva prijateljica pripada skupini žena u kojoj je, recimo, ukrajinska političarka Julija Timošenko. Sa skoro pedeset, i ona izgleda puno, ali puno bolje od onog sivo-smeđeg zapuštenog mišića kakva je bila prije dvadeset i pet godina. Jasno je da tako ne može izgledati bez pomoći znanosti i tehnike, to jest estetske kirurgije i totalnog dizajna koji je na njoj primijenjen, ali kad se ujutro pogleda u ogledalo, sjeti se tko je i što je, sigurno osjeti veliko zadovoljstvo.
Ipak, jučer, dok sam na bazenu gledala oko sebe, a poslije i u svlačionici, nametnulo se da nisu sve žene srednjih godina kao moja frendica broj jedan, ili kao Julija Timošenko. One su iznimke i pokazuju što se može kad se hoće i kad se ima malo sreće. Ali, otkad je svijeta i vijeka, najljepše izgleda mladost. Samo, da li baš rana, ili su to nešto dublje dvadesete ili je to rana zrelost? Možda puna zrelost, koju još nije dotakla starost?

ISTE TRAPER GODINE
Za ovu demografsku skupinu nije važno imate li 20, 30 ili 40 godina nego kakav vam je kroj traperica


Spoj mladosti i zrelosti

Sport Illustrated časopis poznat je po tome da na naslovnice stavlja zaista lijepe, ali prirodne cure, i to su cure koje se sviđaju muškarcima. Jednom, to je tip slatkice, drugi put fatalne žene, zatim atletičarke, nikad nisu premršave ni predebele, no ono što se provlači kao zajednička nit jest da te djevojke imaju prosječno 24 godine. Jesu li to najbolje godine? To su najbolje godine za naslovnicu Sport Ilustrated, svakako.
U starom Rimu markirali su najbolje godine za ženu na 28. Tada im se činilo da su mladost i prva zrelost u najljepšem spoju. Opet, francuski pisac Balzac napisao je strahovito depresivan roman o ženi od trideset godina i opisao je kao ekscitirano, a tužno biće koje se nema čemu nadati, kao ženu koja je svoje najbolje prošla i sad živi svoj zadnji trenutak prije nego što, kao vino koje je ostalo otvoreno, kisne.
Ako vidimo kako je britanski časopis GQ, namijenjen trendovskim muškarcima koji mogu ili žele poznavati i potom posjedovati sve što je cool, okrutno ismijao Kate Moss i izbacio je sa svog popisa najprivlačnijih žena, onda vidimo da nismo daleko. Njen “vrhunac”, odnosno najbolje godine već su prošle, kažu ti tipovi, koje možda stvarna Kate Moss, da ih vidi, ne bi dotakla ni daljinskim upravljačem, ili bi, ali bi brzo zaboravila.

Provincijalno, a senzacionalno
U popularnoj kulturi, ovoj koja vlada u medijima, u dućanima, kafićima i klubovima, često najbolje godine traju do sredine tridesetih. Godina 36, odnosno 37, znači kraj koji je ponekad označen jasno i drastično. Marilyn Monore umrla je u 37., a baš pred smrt, kako se vidi iz fotografija, izgledala je fenomenalno. Iako njen tip ljepote danas nije u modi, ne možete ne vidjeti kako je ljepota te glumice, iznutra objasna kao nekom ranjivošću, totalno ne-cool toplinom i mekoćom, bila najveća.
Prije deset godina, sa 36, smrtno je stradala britanska princeza Diana. Baš toga dana kad je u Parizu bila britanska ekipa sudaca i porotnika koji su istraživali njezin slučaj, moja prijateljica N. i ja prelazile smo Seinu, upravo u blizini tunela Alma, gdje je Diana poginula. N. je na tri dana doputovala u Pariz i nagovorila me da iz Bruxellesa skočim i ja, kako bismo, šetajući, sjedeći po restoranima i pričajući, proslavile moj rođendan. Da je živa, Diana bi sada, zajedno s nama, živjela svoje četrdesete godine, a fotografije koje su napravljene nekoliko mjeseci prije njezine smrti pokazuju da je princeza koja je u svojim dvadesetim godinama izgledala slatko ali provincijalno, tada izgledala senzacionalno.
Dok smo prelazile most preko Seine, apsolutno svjesne da smo prije deset godina i mi izgledale bolje, ipak nismo mogle ne uvidjeti našu strahovitu komparativnu prednost u odnosu na Dianu. Ponekad znaš, a ponekad i ne kad živiš svoje najbolje godine. Možda su za mene ove sad, dok uživam u svojoj još uvijek maloj kćeri i dok sam dopisnica iz Bruxellesa, što nije najgori od svih poslova, i zdrava sam i sve mi je ok, i kad mogu skočiti za rođendan u Pariz provesti dan s prijateljicom koja je došla iz Zagreba, moje najbolje godine? Vidjet ćemo.
Makar, ako ćemo najiskrenije, nešto u meni slaže se s time da su to, za većinu žena, tridesete godine. Kakve god nas majka priroda stvorila, zdravlje, hormonska ravnoteža i nivo fizičke spremnosti tada su nam najveći prijatelji. Prije toga, suviše je turbulentno, poslije se može, ali zahtijeva trud i rad, znanje i umijeće.


Granice ljepote

Razni muškarci koje sam pitala o istoj temi, odnosu ženine ljepote i godina, daju različite odgovore jer se ne mogu odlučiti je li im draža baš prava mladost ili zrelost. Znam tipa starijeg od mene koji jednostavno ne primjećuje seksualnost kod žena koje imaju više od 27 godina. Na moje zaprepaštenje, uvijek mu neka mlada cura visi na desnoj ruci i, kako to velimo, “troši svoje dragocjeno vrijeme na njega”. Očito, vrijeme najboljih godina, bilo da se radi o mladosti koja je lijepa jer je bezbrižna, ili ranoj ili pravoj zrelosti, nije neograničeno.

Ali, uglavnom, u pravom životu ženama je lakše nego što bi se dalo zaključiti iz časopisa za muškarce ili napisa u novinama. Muškarci uglavnom nisu art directori u Sport Illustrated ili trendsetteri nesigurne seksualne orijentacije, i različiti  muškarci vole različite žene. Nemali je broj žena kojima su najbolje godine bile one u kojima su živjele najpuniji seksualni život, a to nije vezano ni za što vanjsko. To je privatno i za svakog različito, i nema veze ni s prištićima ni s kilogramima niti s godinama, makar je točno da treba imati neko životno iskustvo da bi se to shvatilo.


Dvaput pametnije

Sve godine mogu biti najbolje jer, uistinu, sve ima svoje najbolje vrijeme, samo postoje varijacije. Neki moji mlađi prijatelji misle da je mladost mojih vršnjaka, koju smo proveli u doba zagrebačkog Novog vala, gubeći dane pred Zvečkom, bila nevjerojatno zabavna i da su to bile naše najbolje godine. Da vidimo. Jest utoliko što su klubovi bili dobri i što smo svi bili više ili manje kreativni.
Opet, jasno se sjećam osjećaja dosade i nezadovoljstva koji me je spopadao pred tim kafićima i stalne čežnje da budem negdje drugdje. Šteta što nisam kanalizirala tu nevjerojatnu energiju koju sam imala. Treba napraviti baš sve što se želi, ako te želje imaju za podlogu kreativnost i samoispunjenje. Za neke je to umjetnost ili biznis, za druge roditeljstvo, za treće prepuštanje apsolutnoj bezbrižnosti - sve može ako se zna što se radi i ako se u tome uživa. Konačno, ipak postoji problem s pričom o najboljim godinama, a to je posao. Popularna kultura, koja ima i veselo i okrutno lice, tu je najviše dirnula u planove koje žene stvaraju o svom životu. Ranije, izgled je bio važan samo za žene čija je karijera bila vezana uz scenu ili film, ali sada se to širi na mnoge profesije. Samo još slučajno žene koje imaju karijeru mogu izgledati prirodno, sve druge moraju upregnuti sve što imaju da bi produljile izgled takozvanih najboljih godina.
To je važno posvuda, a pogotovo u Hrvatskoj koja je, kao i svaka tranzicijska kultura, po definiciji mlado društvo, što ima i prednosti i mane. Jasno, u takvim društvima gornja granica najboljih godina stalno se smanjuje, što je opasno za karijeru. Ako žele prijeći tu prepreku, žene trebaju biti dvaput pametnije nego inače, što opet i nije tako loše.

Nema komentara:

Objavi komentar