Zadnjih dana sam naišao na nešto novo, testirao i sada to želim podijeliti sa Vama jer vjerujem da ste i vi već ludi od visine mjesečnih računa kako za telefon tako i za mobitel. Naime, radi se o nečemu što nije tako novo, ali zbog loših veza sa netom, samo jedne kućne (fiksne linije) i još nekih sitnica nije sve bilo tako jednostavno. Sve su to bili razlozi zašto i ja sam nisam koristio te besplatne pozive.
Danas su se stvari promijenile sa dolaskom brzog interneta u skoro svaku kući. Svi imamo mobitele, telefone, a postoji barem jedan član kućanstva koji se zna bez većih problema koristiti kompjutorom, internetom i emailom i ostalim korisnim programima.

Ono o čemu će biti ovaj dugački post je VoIP!!! Voice Over Internet Protocol
Ili na hrvatskom: Glas preko internetskog protokola…. recimo. 

Vjerujem da ste već čuli za to, ali dozvolite da vam objasnim kako mjesečno razgovarati 300 do 600 minuta besplatno. Da, znam i Skype radi na tom principu, ali od tamo ne možete zvati BESPLATNO fiksne brojeve.


Ovo je prvi post u vezi ove teme pa je prvi posvećen varijanti sa FIKNOG na FIKSNI telefon.

1. FIKSNI->FIKSNI (phone to phone) – sa uporabom kompjutora.
U ovoj varijanti možete doslovce koristiti svoje telefone. I pozivi sa fiksnog na fiksni telefon za hrvatsku ili u još neku od 40-ak zemalja su potpuno besplatni. OK, postoje dvije “kvake”, no to je jos uvijek preeeedooobrooo.

Kako to ostvariti?
1. a) Otđete na stranicu www.nonoh.net i besplatno se registrirate
1. b) Uplatite 10EUR za 120dana (4mjeseca) korištenja ove usluge. Dakle, to ispada da mjesečno date 18 kn i možete zvati bilo koga besplatno. Nema više nikakvih troškova.
1. c) Vjerojatno si mislite… da li treba imati kreditnu karticu… E PA NE TREBA!
Postoje RESELLERI (preprodavaći)! Čak ima jedan i u Zagrebu. I još par iz hrvatske. Pošaljete novce njemu na račun i on vam uplati. Dakle, nema isprike da Vas t-com i dalje krade.
1. d) Postoji još jedno malo ograničenje. Naime, tjedno možete iskoristiti najviše 300min prema jednoj zemlji. Dakle, po mjesecu imate 1200 besplatnih minuta za svaku zemlju koja je na popisu FREE zemalja, a ima ih oko 40-ak.

KAKO RADI NONOH.NET?
Da, morate imati kompjutor koji je spojen na internet. Nakon što ste obavili korak registracije i uplate prvih 70kn za idućih 4 mjeseca možete razgovarati besplatno.
1. Prvo se logirajte na njihovu stranicu.
2. Napišite broj sa kojeg zovete (cca kućni u obliku 00385 1 9876 321)-izostavite nulu kod pozivnog za grad.
3. Napišite broj kojeg želite pozvati ( u istom obliku kao iznad).
4. Stisnite CALL i prvo će zazvoniti VAŠ TELEFON. Kad diglete slušalicu, čut ćete kako se poziva drugi broj. Kad se javi onaj koga ste zvali vi ćete upravo početi razgovarati besplatno bez ikakve naplate impulsa, minuta….bilo čega.

2. FIKSNI->FIKSNI (bez uporabe kompjutora nakon instalacije)
O, za one koje ne mući engleski jezik evo vam odmah link pa ćitajte u originalu, no zapamtite da vam tamo ovo ne piše… :) …pa sad kako želite… www.12voip.com

Razlika je u tome što 12voip možete skinuti na kompjutor kao i skype, ali sa 12voip možete zvati besplatno nafiksne telefone ako uplatite isto onih 10EUR na račun, kojih kasnije možete potrošiti na recimo pozivanje nakon što vam isteknu besplatne tjedne minute (300 min tjedno)

Kako razgovarati sa 12voip?
a) Ako imate neki mikrofon i slušalice (obavezno zbog mikrofonije) možete razgovarati preko kompa i troši vam se promet DSL-a. (bez brige, nije potreban FLAT. Ako vam je inaće telefonski racun oko 700kn ne bi smjeli proći 2 GB nikako i to uz surfanje)

b) odaberite si recimo ovaj VoIP telefon za 350 kn.
(ima i jeftinije pa malo potražite po forumima)

c) spojite telefon na kompjure (tj. spojite stanicu telefona)

d) telefon je bežičan i možete normalno pozivati sa telefona i razgovarati besplatno.

e) JEDINI UVIJETI:
-morate uvijek upisati predbroj grada… tipa za ZG “01″
-kompjutor mora biti upaljen, a program 12voip pokrenut

Meni osobno to ne smeta. Neka radi cijeli dan. Ja sam osobno odabrao ovu opciju. Još moram samo kupiti taj telefon.

UPOZORENJE:
Ako koristite program i zovete preko kompjutora, NEMOJTE koristiti pozivanje phone to phone. (to je ona mala plava slika pokraj broja u kontaktima programa. Izgleda kao dva telefona okrenuta jedan preka drugom). Ako pozivate na taj naći, naplatit će vam 0,05EUR po uspostavi poziva, a ostvarit će poziv kao i nonah.net. Ako želite takve pozive, koristite NONOH jer je on za to besplatan.

3. FIKSNI -> FIKSNI – (bez kompjutora-bez instalacije)
Prvo morate odabrati providera koji daje SIP opciju. Jedan takav po meni najbolji je www.poivy.com Naime, niti jedan nije potpuno besplatan, ali stvarno ne možete reći ni da je skup jer dođe samo 0,01EUR po minuti. Za usporedbu, t-com je negdje 10 puta skuplji po danu, i 5 po noći. Ispravite me ako griješim.

SIP opcija znaći da vam ne treba nikakav kompjutor. Treba vam telefon sa takvom opcijom koji se spoji direktno u router. Tj. adirektno u vaš dsl (dsl) modem (router).
Možete kupiti recimo ovaj za 650 ili ovaj bežični za 800kn. Uz njega dobijete upute, a dodatne možete naći i ovdje. Malo klikate po njemu, kao i po novom mobu… i evo FREE POZIVA UNUTAR HRVATSKE bez kompa, bez ikakve gnjavaže. Čak nitko neće ni znati da koristite VoIP telefon.

Jako puno na ovu temu možete još pročitati i na forumu.hr i na stranici jednog resellera.
Naravno, slobodno postavite pitanja u komentarima. Pozvat ću resellera da povremeno navrati i odgovori vam na pitanja. Dok nema njega, ja ću se truditi odgovarati… barem koliko znam